Mediasenteret sin logo

Yrke
Yrke:Feier
Vestby Nytt Nr. 01 -19

Publisert: 06.02.2019

Av Hege Krogseth


De fleste feiere jobber i kommunale etater som for eksempel brannvesenet. Jobben er variert, og en må kunne kommunisere med alle typer mennesker. En kan også finne litt forskjellig i pipene bortover.

Feier, tidligere kalt skorsteinsfeier, er en yrkesbetegnelse på en faglært person som feier og rengjør piper, røykkanaler, ildsteder, sentralfyrings- og ventilasjonsanlegg for å forebygge brann og avgassutslipp. Hovedoppgaven er å fjerne sot og eventuelt tjære som setter seg på innsida av skorsteinen når en fyrer og forbrenninga er dårlig. Feieren gjør også tilsyn. Dette er for å forebygge brann i fyringsanlegget samt resten av bygget. Under tilsynet sjekker de branntekniske installasjoner av fyringsanlegg og oljetanker i boliger og andre bygg samt andre branntekniske installasjoner i boliger. De skal også informere om fyringsteknikk og brannvern.

Må like deg i høyden og være litt sterk

Som feier må du, selvfølgelig, like deg i høyden, og du må kunne jobbe både selvstendig og i team. Du må kunne arbeide systematisk og nøyaktig. Feieren har et omfattende regelverk å forholde seg til når det gjelder sikkerhet. Du må like å kommunisere med mennesker og ha gode regneferdigheter og kunnskap om digitale verktøy. Vi snakker med Mona Torp som jobber som feier i Follo Brannvesen om hennes erfaringer med utdannelsen og yrket.

-Hvor mange år har du jobbet som feier, og hvorfor valgte du dette yrket?
-Jeg har jobbet som feier siden 1991, da jeg startet som lærling i Frogn kommune. Egentlig valgte jeg ikke yrket bevisst. Min mamma utfordret meg til å søke på lærlingestillingen Frogn kommune utlyste den gangen, så jeg søkte mest for moro skyld. Jeg fikk jobben, og siden har jeg blitt her. -Utdannelsen går over 3 år, noen ukers kurs på Norges Brannskole 2 ganger (i dag er det delt opp i 3 bolker). Resten av utdanningen skjer praktisk i bedriften. Mesterbrev tok jeg i 2003. Da gikk jeg på skole ved siden av jobb (på kveldstid) som gikk over 2 semestre.

-Er det et tungt yrke?
-Litt tungt kan det være av og til med store tunge stiger, men ser man positivt på jobben, får man «gratis» trening hver dag man er ute og feier. Løfter; bærer stiger, opp og ned stiger og tak. Drar utstyret i pipa.

-Går det greit å være dame i denne jobben?
-Det er ingen problemer med å være dame i dette yrket. Selvfølgelig har jeg møtt på noen få (gjerne eldre menn), som ikke helt vil høre på hva en feier som er dame har å si. Men stort sett er folk flest veldig positive og hyggelige.

Feieren

En feier var på jobb i Grimstad. I ett hus åpnet ei lita jente døren. Hun ble stående storøyd og måle den store sortkledde mannen med lenker og sotete børster. Feieren var imidlertid en mann med glimt i øyet: Han blunket lurt til henne og spurte:
- Du kjenner vel ikke meg du?
- Å jo da, svarte jenta: -Jeg har nok hørt om deg på søndagsskolen!

-Finner du mye rart i pipene rundt omkring?
-Sånn bortsett fra sot, når sotluken skal tømmes, finner vi fra tid til annen både levende og døde fugler. Og av og til, har vi «oppdaget» tenåringers skjulested for sigaretter og vin, sier Torp og blunker.

Relaterte artikler Se Artikler for øvrige innlegg.


Kontakt oss

Ditt navn Dette feltet er påkrevet
Din e-post Dette feltet er påkrevet
Telefon
Henvendelsen gjelder? Dette feltet er påkrevet
Emne Dette feltet er påkrevet


Validering
Skriv tegnene du ser i bildet nedenforValidering er noe vi må benytte på alle åpne skjemaer på nett fordi det har blitt vanlig at spam roboter fyller ut skjemaer med søppel.