Mediasenteret sin logo


SKØYTEKLART på baner og vann
Vestby Nytt Nr.01 2019

Publisert: 14.02.2019

Av Christine Berge
Foto: Christine Berge, Marcel Grohmann, Ivar Beisland, Merete Nyland


Finn fram skøytene! Mange har utnyttet de gode forholdene for å gå på skøyter hittil i vinter. Vi har både skøytebaner og flere tjern som inviterer til vinterlek og friluftsglede i Vestby kommune.

Vi er heldige som har flere fine skøytemuligheter tilgjengelig i Vestby. Skøytebanene holdes ved like og driftes hovedsakelig av frivillige og ildsjeler. Det er mye arbeid som ligger bak å klargjøre og vedlikeholde en skøytebane, den må gruses og planeres, sprøytes med vann i flere omganger og det må måkes og utstyr må holdes ved like.

Skøyteisen på Grøstad stadion.Grøstad stadion

Nils Ivar Beisland er en av ildsjelene som har sørget for skøyteis på Grøstad stadion ved Sole skog de siste 12 årene. Banen tilhører Fantin Vel og ble til for over 20 år siden. Han og to andre begynte før jul med klargjøring og sprøyting av isen og isen vannes enda et par ganger i uka. For strøm til belysning og drift av snøfreser, vedlikehold og grus på Grøstad trengs det økonomisk støtte. I fjor fikk de et engangbeløp på 16.500 kr av kommunen. Men de frivillige må stadig sende søknader og tigge om penger. Noe fast støtte eller hjelp til drift av banen fra kommunen har de ikke fått enda. Grøstad stadion brukes flittig av barn i gymtimene til Vestby skole, og Nils Ivar velger å tro at Grøstad er den mest besøkte banen i Vestby.

Det er gode forhold på banen for tiden. Om du vil besøke Grøstad stadion finner du den i Soleveien 3, innerst i veien, og det anbefales å parkere ved Sole Skog barnehage om du kommer med bil.

Høgdabanen

I Vestby nord på Høgda finner vi Høgdabanen. Jan-Eddy Narozny er en kjent ildsjel som har holdt skøyteskole og vedlikeholdt banen i mange år. Jan- Eddy startet skøyteskolen for 39 år siden da han selv var 18. Han setter pris på at barna han har holdt skole for tidligere nå dukker opp med sine egne barn på kursene hans. Skøyteskolen er blitt svært populær, og i år holder han skole 14., 18. og 23. januar kl 18.00 for barn mellom 3 og 12 år. Alle må ha hjelm. Pris 25 kr, en utgift som dekker saft og boller. Ved banen er det bålpanne og sittemuligheter og lys på kveldstid. Høgdabanen finner du i Måneveien 15.

Hvitsten

I Hvitsten er det blitt laget skøytebane utenfor Grendehuset og Hvitsten naturbarnehage i år.

Hølen

I Hølen er det en skøytebane ved Hølen skole.

De siste 7 årene har det vært skøyteis på Risilbanen utenfor Vestbyhallen ved Pepperstad, der Uno Westby har vært foregangsmann for vedlikeholdet. Det er dessverre ingen skøyteis der denne vinteren på grunn av nytt vannledningssystem som ikke er ferdigstilt enda.

Kolåstjernet

Nord for Son sentrum finner vi Kolåstjernet ved Kolåstjernveien. Soonigen Merethe Nyland og barna er heldige og bor rett ved Kolsåstjernet og bruker isen flittig til skøytemoro og friluftsliv. Hun minnes at hun selv gikk på danseskøyter på denne isen som barn. Isen brukes mye av de lokale og av skolebarna i Son. Ved den koselige bålplassen kan man ta en varmepause med grilling og kakao. Merethe forteller at en nabo som bor like ved bålplassen av og til tar med vaffeljern i skjøteledning, og serverer nystekte vafler til dem og barnebarna. Det er en lyskaster ved tjernet og det er blitt satt opp ishockeymål.

Stavnestjernet

Kjører du videre forbi golfplassen mot Kjøvangen kommer du til Stavnestjernet. Her har Jan Olav Pettersbakken sørget for at isen er måket og klar til bruk med lys om kvelden.

Breviktjernet

Ved Brevik skole finner vi Breviktjernet. Både Kolåstjernet, Stavnestjernet og Breviktjernet i Son var opprinnelig kunstig oppdemmede dammer anlagt for is-produksjon på 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet. Isblokker herfra ble brukt som kjøleelementer i datidens kjøleskap.

Haugertjernet

Nærmere Vestby nedover mot Emmerstadbukta finner vi Haugertjernet. Denne isen har vært populær som hockysted.

Kjennstjernet

er også blitt brukt som skøyteis. Om du velger å ta turen til et tjern eller vann for å gå på skøyter, ta alltid forbehold om sikkerhet og istykkelse. Generelt bør istykkelsen være på minimum 10 cm før man begir seg utpå islagte vann og tjern. Best sjekker man tykkelse med isborr eller isstav.

Årungen og Vannsjø

Utenfor kommunen er Årungen i Ås eller Vansjø ved Moss populære og store vann for skøyting. Ved Vansjø har DNT Moss en egen turskøytegruppe som går turer sammen på innsjøen og holder kurs om sikkerhet. Vansjø er et vann i bevegelse, og det er svært viktig å gjøre seg kjent med forholdene og ta med sikkerhetsutstyr som ispigger og isstav ved ferdsel og langturer på en slik innsjø.

Kirkeparken

I Moss finnes det også en populær skøytebane i Kirkeparken i sentrum med stemningsfull musikk og lys. De nærmeste skøytehallene finner vi i Ski og Moss.

Uansett hvor du ender opp med å spenne på deg skøytene, ta med deg litt mat og varm drikke og kos deg på isen!

Relaterte artikler Se Artikler for øvrige innlegg.


Image for SKØYTEKLART på baner og vannImage for SKØYTEKLART på baner og vannImage for SKØYTEKLART på baner og vannImage for SKØYTEKLART på baner og vannImage for SKØYTEKLART på baner og vannImage for SKØYTEKLART på baner og vannImage for SKØYTEKLART på baner og vannImage for SKØYTEKLART på baner og vannImage for SKØYTEKLART på baner og vannImage for SKØYTEKLART på baner og vannImage for SKØYTEKLART på baner og vann

Kontakt oss

Ditt navn Dette feltet er påkrevet
Din e-post Dette feltet er påkrevet
Telefon
Henvendelsen gjelder? Dette feltet er påkrevet
Emne Dette feltet er påkrevet


Validering
Skriv tegnene du ser i bildet nedenforValidering er noe vi må benytte på alle åpne skjemaer på nett fordi det har blitt vanlig at spam roboter fyller ut skjemaer med søppel.