Mediasenteret sin logo
..

Samfunn
Redesign
Vestby Nytt 0217

Publisert: 07.04.2016 Saken oppdatert: 19.03.2017

Selveste tusenkunstneren ved symaskinen, Gro Nordby, viser frem et utvalg redesignede ting, tang, klær, forklær og litt til.

Redesign

Redesign er i vinden som aldri før, og heldigvis for det. På den måten økes bevisstheten rundt gjenbruk i stedet for at folk skal kaste. Dynetrekk med hull i, duker med flekk på, skjorter gubben er lei, gardiner du ikke liker lenger; alt sammen kan bli nye og morsomme saker.

Regnjakke av bæreposer

-Regnjakka sydde jeg til datteren min i 1993, sier Gro Nordby. Vi besøker henne i lokalet til Huset og Frivilligsentralen i Støttumveien hvor hun jobber som vikar. Der leder hun grupper og lærer hun bort redesign av gamle stoffer som blir til flotte produkter til salgs i butikken Godset. -Jakka tok jeg med for å vise hva som går an å få til. Datteren min brukte den, altså, legger hun til, når vi nesten måper over den helt spesielle jakka. -Jeg valgte poser i litt tjukk plast til denne, og foret med vindtett stoff. -Vi beundrer den originale og solide jakka med lilla, grove glidelåser, hetta det står Which Which på, og de møysommelig og nøyaktig sydde sømmene som holder de fargerike, ulike posene fra Vera Moda og Bla Bla godt sammen..

En racer ved symaskinen

-Bruker du alltid symaskin når du lager ting, Gro?

-Ja, jeg har sydd siden jeg var 11-12 år, og gått på mange kurs, og jeg bruker virkelig symaskinen til alt jeg syr.-Vi ser hvordan hun syr sammen en stoffkledd flaggstangsnor mens hun legger den rundt og rundt til en bolle som blir både stø og holdbar, og vi bortimot måper en gang til. Voila; de gamle gardinene er blitt til kule tekstil-skåler brukanes til så mangt. Fantastisk!

Gro gir grunnundervisning i søm og lærer bort ulike måter å redesigne på. I dag er det mye sykdom og fravær, og den driftige syersken benytter anledningen til å boltre seg på egen hånd. På bordet ligger det artige ting som små tekstil-konvolutter til å ha papirlommetørklær i, refleksbrikker i stoff av gamle jakker, påskehøner av skjortestoff, blikkbokser med pynt og handlenett av gardiner med blonder. Alt merket med lapp med Godset-logoen. Hvor får hun idéene fra?

-Det er så forskjellig. Fra nettet, fra bøker, fra ting jeg ser rundt omkring.. Idéene kommer lett som bare det. Problemet er få tid til å lage alt du har lyst til. - Gro jobber ikke fullt, men gjør så mye hun kan i forhold til egen helse. I gode perioder, holder hun gjerne kurs for nye frivillige som igjen kan lage flotte og nyttige ting som selges på Godset.

Takknemlig for jobben

-Jeg er så glad og takknemlig for å kunne holde på med dette, stråler Gro. -Det er jo dette jeg elsker å gjøre. -Hun anbefaler flere å titte innom Godset og bli inspirert av de mange tingene som havner der. Ferdig sydd, limt eller hva det måtte være. Forhenget til prøverommet der er forresten sydd av rompe- og lår-delene på gamle olabukser.

Likte du artikkelen? 

Dersom du liker sakene våre, fortell oss om det. Benytt vårt kontakt skjema ved å trykke på knappen under her og fortell oss hva du synes!


Kontakt skjema

Relaterte artikler Se Artikler for øvrige innlegg.


Kontakt oss

Ditt navn Dette feltet er påkrevet
Din e-post Dette feltet er påkrevet
Telefon
Henvendelsen gjelder? Dette feltet er påkrevet
Emne Dette feltet er påkrevet


Validering
Skriv tegnene du ser i bildet nedenforValidering er noe vi må benytte på alle åpne skjemaer på nett fordi det har blitt vanlig at spam roboter fyller ut skjemaer med søppel.