Mediasenteret sin logo

Samfunn
Næringstjenester serverte “Årets Viktigste Frokost”
VN 1018

Publisert: 18.10.2018

Av


ASVL (Arbeidsgiverforening for Vekst- og attføringsbedrifter) og den kommunalt eide bedriften Næringstjenester var én av 70 bedrifter som støttet en landsomfattende aksjon ved å arrangere “Årets Viktigste Frokost” den 4. oktober.

Med dette ønsket de å rette søkelyset på at hele 67 prosent av befolkningsgruppen i Norge med lettere funksjonshemning står uten arbeid eller dagtilbud. Målet deres er at Regjeringen endrer fokus og åpner for bevilgning av flere Varige Tilrettelagte Arbeidsplasser (VTA) i løpet av neste stortingsperiode. Forøvrig viser de siste tallene fra Akershus at hele 82% av ungdommer med lett psykisk utviklingshemming står uten arbeid eller dagtilbud.


Vi møtte til frokost og bred informasjon hos Næringstjenester sammen med inviterte NAV-ansatte, politikere og deler av styret i det 100% kommunalt eide aksjeselskapet bedriften er, og fikk se og høre hvor viktig en arbeidsplass som denne er.

-Dette er en Varig Tilrettelagt bedrift som har 28 ansatte, og arbeidstakerne utfører en jobb det er all grunn til å være stolt av, sa daglig leder Sidsel Gladhaug, som også ønsket velkommen tilbords. -Det er mange årsaker til at mennesker trenger varig tilrettelagt arbeid, og flere av våre arbeidstakere har andre typer vansker enn psykisk utviklingshemming, eksempelvis fysisk og/eller psykisk funksjonsnedsettelse.


Mestring, glede og gode kolleger

I en intern spørreundersøkelse oppgir mer enn 80% av de ansatte at de får bedre livskvalitet ved å ha en jobb å gå til. I løpet av den hyggelige og smakfulle frokosten, en informativ film og den påfølgende omvisningen, fikk vi både høre og se hvor bra medarbeiderne jobber og hvor godt de trives med arbeidet sitt.


Mari-Ann Grefsrud er en av de som har jobbet her i mange år. Hun stortrives med å være på kjøkkenet to dager i uka og ellers i produksjonen. I produksjonen denne dagen jobbet de blant annet med å lage gaveposer med gode ingredienser for et par av dagligvarekjedene. Noen gjorde klar posene, andre puttet flasker og krukker oppi, lekre gullbånd ble klippet opp og knyttet på ved neste bord, og til sist pakket en gjeng posene ned i esker som en annen igjen hadde satt sammen. Her går det nærmest “på løpende bånd”.


Vi småpratet med mange av medarbeiderne som på denne arbeidsplassen får utviklet sine talenter, får ha gode kolleger og får oppleve fellesskap. Ikke minst får de en kjærkommen inntekt i tillegg til trygden de må stå på for å komme i betraktning til å jobbe i bedriften. Vi treffer Marius Tage Larsen som også forteller hvor viktig dette arbeidet er for han på informasjonsfilmen vi så. Han har fått et nytt liv ved å ha et sted å gå til og dermed faste rutiner å forholde seg til.

-Jeg hadde bare strøjobber i rundt 10 år, og kjente på at livet ble tomt, trist og monotont. Det var så kjedelig at det var til å bli syk av. En føler også at en ikke duger. Etter at jeg fikk muligheten til å jobbe her 5 dager i uka, har livet endret seg vesentlig fra å være negativt til positivt. - Han har lyst til å si til andre at de ikke må gi opp, men stå på til de finner noe å gå til.


Flere av de andre forteller det samme; jobben er veldig viktig for dem. Hege Schierning som har jobbet her i 15 år, forteller at mange kolleger er blitt borte i løpet av årene hun har vært her og mange nye er kommet til. Hun synes det er veldig viktig at de ansatte tar seg av de nye som kommer og innlemmer dem i fellesskapet.

-Vi er nesten som en familie, og det er viktig at de nye blir tatt inn i varmen, understreker hun. Hun husker hvordan det var å være ny i jobben selv.


Universell utforming

Fagansvarlige Tone Segtnan informerte om den universelle utformingen bedriften innehar. Her er tilpasset mennesker med syns- og hørselstap med bl.a. ny teleslynge, nye høytalere og hvite ledelinjer, her er tilpasninger gjort for rullestolbrukere, og her er god akustikk, noe som er viktig for hørselshemmede. I produksjonslokalet er det strukturer i taket som demper bråk, og som gjør at mange kan jobbe der samtidig uten problemer.


Salgsleder Ann Kristin Hansen følger oss ut og sier at de ønsker seg enda flere oppdrag, for her er de flinke til å jobbe og får oppgavene unna. Om nødvendig kan de hente opp til 3 paller med artikler av gangen med den nye varebilen med egen logo de vil disponere om kort tid.

     


 


                


               

Relaterte artikler Se Artikler for øvrige innlegg.


Kontakt oss

Ditt navn Dette feltet er påkrevet
Din e-post Dette feltet er påkrevet
Telefon
Henvendelsen gjelder? Dette feltet er påkrevet
Emne Dette feltet er påkrevet


Validering
Skriv tegnene du ser i bildet nedenforValidering er noe vi må benytte på alle åpne skjemaer på nett fordi det har blitt vanlig at spam roboter fyller ut skjemaer med søppel.