Mediasenteret sin logo

Historie
Katarina Dehlis dagbok
Trolig fra ca. 1896 – da var Katarina 19 år og ugift
VN0319

Publisert: 26.03.2019 Saken oppdatert: 28.03.2019

Av Vestby Historielag


Hun ble født i 1877 og vokste opp på Grøstad gård og hadde to eldre søsken, Thaly Anette og Johannes Ingebredt. Barn av Landhandler Henrik Jørgen Dehli – Grøstad Landhandel, hadde tilhold i en bygning ved Grøstad tvers over for jernbanestasjonen.


Jørgen Dehli hadde i sitt virke, også hendene borti Tømt- og Randem gårder for eks. Men der han bodde og hadde sin landhandel på Grøstad, leide han av Dr. Løvestad som eide både Grøstad, Nordby og Østby. Men Løvestad solgte alt til Peter Olsen med sønn Carl Julius Olsen fra Hvitsten i 1885. Carl Olsen, fra rederfamilien, er på en måte Vestby sentrums far, da han hadde midler til å investere i og bygge sagbruk. Da ble det etter hvert mer fart i Grøstad Dampsag og Høvleri som hadde sin storhetstid på begynnelsen av 1900-tallet. Midt i sentrum av Vestby.

Katarina var yngst og fulgte med sin eldre søster Thaly i ett og alt. Gjennom dagboka hører vi mye om søsteren men lite eller intet om broren. Katarina har sine «ungpike» betrakninger på hverdagen. Hun var lite beskjeftiget, men var opptatt av sying og rydding hjemme. I tillegg til reising til Kristiania på besøk stadig vekk. Hun nevner også mange navn på personer i Vestby og omegn. Hun skriver også en del om familien sin og om hvor og når hun og søsteren ble buden hit og dit til kaffe og «kage». Fest var det også stor interesse for hos Katarina. Sommerleir på fjellet var ikke så morsomt, for det tok tid å bli kjent med noen.

Jørgen Dehli hadde to tjenere på Grøstad mens Katarina vokste opp. Hun var nok en bedrestilt handelsmanns datter.

Hun ble etter hvert gift og bosatte seg på Randem. Den gården ble også delt og etterkommerne hennes ble boende på Randem søndre – gartneriet, med etternavn Mikkelsen. Og da begynner mange i Vestby å kjenne seg igjen. Det var nemlig der dagboka ble funnet.

– sitat fra dagboka:

Fredag den 9. august.

«Fredag havde vi det travelt med at have os i stand til aftens, for det skulle være Carneval. Christensen havde mange fremmede den dag som skulle se paa. Vi skulle samles klokken 9. Frk. Dahl hjalp meg med Haaret og saa kledde jeg mig opp hos frk. Rognerud.
Det var mange morsomme dragter, jeg moret mig udmerket og danset meget. Vi fikk kager og vin. Da kl var 12 skulle det være slut, men da var det en del av os som gik ned i peisestuen og tente på peisen. Der hadde vi en del at drikke. Vi sang og holdt leven til kl var 2 på natten. Operasanger Høy kom tilbake den aftenen. »

Lørdag den 10. august.

«Lørdagen var det jo dagen derpaa. Jeg var noksaa tret saa jeg holdt mig rolig om formiddagen. Efter aften var Fru Larson Hedvig og jeg paa udsikten og holdt leven. Siden spadserede vi en tur.»

Relaterte artikler Se Artikler for øvrige innlegg.


Kontakt oss

Ditt navn Dette feltet er påkrevet
Din e-post Dette feltet er påkrevet
Telefon
Henvendelsen gjelder? Dette feltet er påkrevet
Emne Dette feltet er påkrevet


Validering
Skriv tegnene du ser i bildet nedenforValidering er noe vi må benytte på alle åpne skjemaer på nett fordi det har blitt vanlig at spam roboter fyller ut skjemaer med søppel.